+36 1 486 3660 | info@vmgsuli.hu | OM: 035234
1085 Budapest, Horánszky u. 11.
A VMG magaságyásai

Seres Zoltán

25 július 2022

Nincs hozzászólás

Home Természettudomány

A VMG magaságyásai

A 2021/22-es tanévben iskolánk udvara jelentős átalakuláson ment keresztül, hiszen két magaságyást szereztünk be. E bejegyzésben ezt a projektet mutatjuk be részletesen.

 

A Nemzeti Tehetség Program keretein belül a „Madárhangok” eseménysorozat – amelynek korábbi állomásáról, az iskola madárbaráttá tételéről itt olvashattok – egyik állomásaként iskolánk zöldítésébe kezdtünk. A terv az volt, hogy létrehozunk két magaságyást, amelyekben különféle zöldségeket termesztünk majd. A magaságyások átadására a Föld napja alkalmából, 2022. április 21-én került sor. Az ágyások összeszerelésében a 9.nyb osztályé volt a főszerep: mindössze két óra alatt felállították és megtöltötték az ágyásokat. És hogy mit ültettünk a puha palántaföldbe? Már márciusban elvetettünk a cukkinit, a paradicsomot, a paprikát és a babot, amelyek a fizikaszertárban növekedtek a kiültetésük napjáig. Emellett szereztünk be mentát, citromfüvet, rozmaringot, de még büdöskét (bársonyvirágot) is. Ezeket örökbe is lehetett fogadni, így valamennyi növény gazdára – és gondozóra – talált.

Az összeszerelés napja

A magaságyások növényei

paradicsom • paprika • cukkini • hónapos retek • futóbab • csoki menta • citromfű 

Élet az ágyásokban

Az elmúlt hónapok eseményei

Májusban már jelentős változásoknak lehettünk szemtanúi az ágyásokban. A kiültetett növények napról napra nagyobbak lettek, egyre kevésbé látszott már ki a barna föld a zöldellő paradicsom és cukkini alól. A diákok által hozott szalmával letakartuk a földet, hogy a föld tovább legyen nedves, az egyre magasabb futóbabot pedig a drótháló felé terelgettük. A gondozók is egyre gyakrabban fordultak meg az udvaron leellenőrizni, hogy jól van-e a növénykéjük. Amennyiben szükséges volt, locsolókannát ragadtak és megöntözték a palántáikat.

Június elején már termőre fordult néhány paradicsomtő: megjelentek az első zöld termések. Csupán néhány hetet kellett várni, hogy bepirosodjon az első négy-öt szem paradicsom. Ezt az évzárót követően jóízűen el is fogyasztottuk. Közben a bab is beérett és a cukkini is terjeszkedésbe kezdett.

Szerencsére, a nyáron sem kell aggódnunk a magaságyások miatt, hiszen a portás bácsik és a takarító nénik folyamatosan gondozzák a növényeket, amelyek egyre szebbek és nagyobbak, és amelyeken egyre több érett termés látható.

A Józsefváros Újság beszámolója a Madárhangok projektről

Amikor szeptemberben visszatérünk majd az iskolába, valószínűleg még bőven lesz mit betakarítanunk, hiszen a magaságyás zöldségeinek többsége folytontermő. Éppen ezért szeretnénk szeptember folyamán megrendezni a VMG első “Szüreti mulatságát” az udvaron. A részletekkel a tanév első heteiben jelentkezünk. Addig is olvasgassátok a Józsefváros Újság beszámolóját az iskola magaságyásairól!

Galéria

Friss, finom, ropogós.