+36 1 486 3660 | info@vmgsuli.hu | OM: 035234
1085 Budapest, Horánszky u. 11.
Töritábor - 2024

Seres Zoltán

02 május 2024

Nincs hozzászólás

Home Tagozatok

Töritábor – 2024

Történelem. Esszéírás. Évszámháború. Érettségi. Ilyen volt a Töritábor 2024-ben. Dudás Dóra és Vankó Zia (11.a) írása. 

 

Csütörtök reggel indultunk Ceglédre a 10–12. osztályos diákok körében már három éve megrendezett történelem táborba, amely idén sem maradhatott el. Az út – bár nem volt hosszú – éppen elég volt arra, hogy a hangulat megszülethessen.  A táborhelyre odaérve indult el igazán a nap.

A két nap alatt 3–4 másfélórás tanórán vettünk részt, amelyek során belekóstolhattunk minden történelemtanár órájába. Megtanulhattuk a török hadsereg hadegységeit a topcsiktól kezdve a besliken keresztül az akindzsikig Szőnyi Tanár úrtól. A fűszerek funkcióját a középkorban Sasvári Tanár úr ismertette, amelyek az ételszínezésre és a legtöbbször nem igazán friss hús szagának elnyomására voltak használatosak. A középkori Magyar Királyság példáján keresztül tanultuk a komplex, korszakokon átívelő esszéírás fortélyait Seres Tanár úrtól.

2 nap

5 töritanár

13 másfél órás foglalkozás

36 diák

A szünetekben kincskeresés-szerűen voltak elrejtve források, majd megtalálásuk után velük kapcsolatos feladatokat lehetett megoldani egy verseny keretében.

Az évszámháború sem maradhatott el a táborhely melletti erdőben. Két csapatra osztódtunk és komoly harcot vívtunk, hogy megszerezzük a másik csapat történelematlaszát.

Este Sasvári Tanár úr a híres középkori sertéspörkölt főzése közben, a tűz körül tartotta meg a nap utolsó óráját, kedvenc témájáról, a hadtörténelemről. Az óra végén mindenki jóllakhatott a pörköltből, de sem a vegetáriánusok, sem a vegánok – sőt még a válogatósak sem – maradtak éhen, ugyanis Némethi Tanárnő nyáritekercs-készítő kurzusán elkészíthettük saját ízlésünknek megfelelően a tekercseinket. Vacsora után közös Kahoot-ozáson vehettünk részt, majd társas és történelem témájú filmnézés következett. Aztán persze az alvásra is sort kellett keríteni, hogy másnap folytathassuk az emberiség múltjának tanulmányozását.

A Töritábor logója

Tervezte: Deutsch Zoltán tanár úr

A tábor második napján mindenki kicsit fáradtan, de nem megtört lelkesedéssel ült az órákon, oldotta a feladatokat. A reggelt Takács Tanár úr barátságosan indította, az óráin nagyon sok filmajánlást kaptunk a témákkal kapcsolatban, amik a hanyatló középkor és az európai világ változásai voltak. A tábort Némethi Tanárnő törökkoros órája és egy interaktív – tudósítás készítés a törökkorban – feladat zárta. Utána sajnos eljött a pakolás és a visszaút ideje. A hazafelé döcögő vonaton megvitattuk a táborban szerzett élményeket, tudást. Izgalmas, élménydús tábor volt, a végére el is fáradtunk. Nagyon köszönjük!

Eredmények - Kalandozás Cegléden

I. helyezett: Dudás Dóra és Tenk Mihály – 96%

II. helyezett: Selmeci Bernadett és Varga Veronika – 95%
III. helyezett: Tasi Ilona és Vankó Zia – 94%

Galéria

Carcassonne

A Töritábor előestéjén, 2024. április 17-én középkori városok tematikájú délutánt tartottunk közel 20 diák részvételével. A délutánon a nagysikerű Carcassonne társasjáték kipróbálása mellett rajzoltunk, tesztfeladatokat oldottunk meg, valamint Quizizz-ben mértük össze a tudásunkat. Teából és rágcsából sem volt hiány. A délutánhoz kapcsolódó versenyt Selmeci Bernadett és Varga Veronika (11.b) nyerte, második helyen pedig Lampert Kristóf (10.b) végzett. Nyereményként könyvutalványt, valamint egy-egy „Urbanizáció és környezet” című könyvet kaptak.    

A programok a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósultak meg.