+36 1 486 3660 | info@vmgsuli.hu | OM: 035234
1085 Budapest, Horánszky u. 11.
Komplex útkeresés a VMG-ben

Seres Zoltán

06 július 2023

Nincs hozzászólás

Home Tagozatok

Keresztutak – komplex útkeresés a VMG-ben

A Palotanegyed egyik rangos középiskolája a Budapest VIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium. Az épület környéke sokszor hangos, időnként estébe nyúlóan tevékenykednek a diákok, az épületből kilépve más középiskolásokhoz hasonlóan hangerejükkel is jelzik jelenlétüket. Ám nem csak ezzel adnak hírt magukról a növendékek: az iskolában működő négy tagozat munkája (a sporteredmények, a színházi és filmes sikerek, a természettudományos kutatómunka) talán tompítja az együttélésből fakadó nehézségeket.

 

Az idei tanévben az iskola tehetségei a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően a Vörösmarty Alapítvány gondozásában egy teljes tanéven át tevékenykedtek 4 szakmai műhely keretein belül. Az élményközpontú tehetségsegítést egyéni és csoportos gyakorlati feladatok segítették: a diákok különböző alkotásokat hoztak létre, miközben keresték saját útjukat, keresztezték egymás útjait is, és megpróbálták meghatározni a világhoz való viszonyukat. A kereszteződés a tantárgyakra is igaz, valamennyi műhely lényegi eleme a tantárgyköziség volt. Az úton levés és a sok kereszteződés lehetőséget teremtett valamennyi diáknak a felfedezésre.

 

A természettudományi műhelymunka során a teremtés állt a középpontban: létrejött egy zöld oázis, ami különösen nagy érték, mivel az iskolának speciális adottságai miatt egyáltalán nincs zöld felülete. Emellett életre hívtunk egy hangyafarmot is. Megindító volt látni, hogy az eleinte magányos hangyakirálynő, hogyan bővíti a hangyabolyt.

 

A társasjáték műhely keretében a résztvevők rengeteg különböző kártya- és táblajátékkal ismerkedtek meg. Emellett létrejött egy óriás társasjáték is, mely a sportolók lehetséges kihívásait vizsgálja. Igyekszünk a létrejött játékot más iskolákkal is megosztani, hogy széles körben hasznosulhasson a diákok munkája.

 

A vizuális műhelymunka keretében elkészült az iskola imázsfilmje, mely jól illeszkedik a VMG szellemiségéhez, miközben lényegre törően utal mindegyik tagozatunkra.

 

A színjátékos műhelymunka során a színház nyelvén mutatták meg a résztvevők, hogy milyennek látják magukat és a világot. Megújult az iskola dobogórendszere is, ami sok színházi élményt szerezhet még az iskola közösségének.

 

A pályázati program megerősítette a résztvevőket abban, hogy a hálózatszerű működésben, a diákok tantárgyakon átívelő alkotó munkájában mennyi erő rejlik!

Meleg Gábor

Galéria

A program az NTP-INNOV-22-0096 azonosítószámú pályázat keretében valósult meg.