+36 1 486 3660 | info@vmgsuli.hu | OM: 035234
1085 Budapest, Horánszky u. 11.
Demokráciajáték

Seres Zoltán

21 június 2024

Nincs hozzászólás

Home Tagozatok

Demokráciajáték az Országházban

Iskolánk tanulói idén már harmadik alkalommal vettek részt az Országgyűlési Múzeum által megrendezett úgynevezett Demokráciajátékon.

A játékról

„A havonta egy alkalommal megrendezett Demokráciajáték egy olyan egész napos interaktív rendezvény, amelynek során a középiskolás diákok képviselők szerepébe bújva testközelből tapasztalhatják meg az országgyűlési munkát. A program keretében a fiatalok bizottsági üléseken, plenáris üléseken és frakcióülésen vehetnek részt, valamint kipróbálhatják a felsőházi ülésterem szavazórendszerét és a program végeztével sajtótájékoztatót tarthatnak.” (Forrás)

Hagyományainknak megfelelően a 11. évfolyam történelem érettségi előkészítős csoportja látogat el minden év tavaszán az Országházba és vitázik különféle izgalmas törvényjavaslatok kapcsán. A felkészülés a történelem fakultáció keretein belül zajlik, ahol alaposan áttanulmányozzuk a szükséges dokumentumokat és konszenzusra jutunk azzal kapcsolatban, hogy milyen álláspontra helyezkedünk az egyes törtvényjavaslatok esetében. Az elmúlt években diákjaink megtapasztalhatták, milyen az ellenzéki vagy éppen a kormánypári frakció tagjának lenni, volt olyan, amikor a Tavaszi Megújulás Szövetség, de olyan is, amikor a Jövő Nyárért Egyesülés nevet viselő frakcióban ültünk. Minden évben más téma került terítékre, a 2024-es évben például az egészséges életmódról vitáztak a képviselők.

Az esemény reggelén Gróf Tisza István szobránál találkozunk, ahonnan a beléptető kapukon keresztül – szinte – egyenes út vezet bennünket az Országház felsőházi üléstermébe. Az egyáltalán nem rövid, ám annál izgalmasabb nap után még egy rövid tárlatvezetésre is kaphatók a diákok, amelynek keretein belül megcsodálhatják például a Szent Koronát.

Az elmúlt évek képekben

2024

2023

2022

Az elmúlt évek videókon

2023

 

2022