+36 1 486 3660 | info@vmgsuli.hu | OM: 035234
1085 Budapest, Horánszky u. 11.
Demokrácia és bábjáték

Seres Zoltán

15 szeptember 2022

Nincs hozzászólás

Home Dráma

Erasmus+ – „Demokrácia és bábjáték”

A demokrácia és az emberi jogok az Európai Unió önképét meghatározó értékek. Ezek azonban nem magától értetődőek!

 

A “Demokrácia és bábjáték” projekt, amelybe a Vörösmarty Gimnázium 10.d osztálya a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium révén csatlakozott, lehetővé teszi a 13 és 16 év közötti európai fiatalok számára, hogy kreatív módon foglalkozzanak a demokrácia és az emberi jogok témájával, valamint ezek jelentőségével a szabadság és az egyenlőség szempontjából. Ennek érdekében az iskolai keretek között megismerkedtek a tematikus háttérrel a projektvezetők és vendégelőadók segítségével, majd a megszerzett ismereteket egy rövid bábszínházi előadásban dolgozták fel, amelyet családjuk, kortársaik, politikusok és más érdeklődők előtt mutattak be az iskolában. A bábszínház művészi módszerei segítettek ellentmondásos témákat kifejezni, a nehezen kimondható dolgok lényegét megragadni és új összefüggésekbe helyezni a kapcsolatokat.

A werkfilm

Az alkotási folyamatot bemutató werkfilm ide kattintva érhető el. 

A Vörösmarty drámatagozatának, tavaly 10. évfolyamos diákjai egy hosszú munkafolyamat keretében hozták létre a témához illeszkedő előadásukat. A felkészülés már novemberben megkezdődött kreatív tanáraik, Perényi Balázs és Papp Dániel vezetésével. A tematikus felkészítést Cziráki Judit és Lóránt Krisztina koordinálták, a bábos képzést pedig Barna Zsombor és Szolár Tibor tartották kézben, illetve Hoffer Károly vezetett be minket a maszkkészítés rejtelmeibe. A márciusi ünnepi műsor is részét képezte ennek a folyamatnak, majd megkezdődtek a bábos tréningek, amelyhez a Budapest Bábszínház műhelyében készítettek megfelelő bábokat és maszkokat a szakemberek. A felkészülés során fontos szempont volt, hogy a diákok maguk hozzanak létre szövegeket, slameket és dalokat a korábbi kurzusaik, felismeréseik alapján, aminek a csoport maximálisan eleget tett, így egy közel egy órás anyag készült el, élő zenével.

 

Az elkészült projektelőadás bemutatójára 2022. május 26-án került sor a Vörösmarty Gimnázium Dísztermében. A szűkkörű bemutatóra a szülőkön kívül szakembereket és politikusokat is hívtunk, aminek köszönhetően meghívást is kapott a projekt a Fővárosi Közgyűlés épületébe, ahol egy tematikus nap keretében mutatják majd be a fiatalok a munkájukat.

 

Ezt követően az elkészült anyag lerövidítése és angol nyelvre fordítása történt, hiszen az osztály a Nemzeti Tehetségprogram elnyert pályázatának köszönhetően június 25-27. között szakmai útra látogatott Bécsbe, ahol az ottani diákok és szakmai közönség előtt is bemutatták a projektelőadást.

A következő előadás

Szeptember 23. 17:00, Városháza

 

Jelentkezés a tkbarbara@gmail.com e-mail címen. 

A projekt célja egyrészt a demokrácia és az emberi jogok fontosságának megértése a béke és a kohézió fenntartásában az Európai Unióban, másrészt a demokrácia és az emberi jogok tanításának módszereinek kidolgozása a tanárok, az ifjúságsegítők, a művészek és az érdeklődők számára Európa-szerte. Reméljük, hogy ez a célkitűzésünk minél több embert elgondolkodásra és aktív cselekvésre késztet majd a jövőben.

Galéria