+36 1 486 3660 | info@vmgsuli.hu | OM: 035234
1085 Budapest, Horánszky u. 11.
Foucault-inga

Seres Zoltán

28 augusztus 2024

Nincs hozzászólás

Home Természettudomány

Foucault-inga

1874-ben épült iskolánk hátsó körlépcsőháza lehetőséget ad a Foucault francia fizikus nevéhez fűződő ingás kísérlet bemutatására. A lehetőséget kihasználva Nagy Ágnes tanárnő, valamint Józsa Kornél és Magassy Ádám tanár urak fel is függesztették a Foucault-ingát, amit szeptember közepéig megtekinthetnek az érdeklődők.

A Föld tengely körüli forgását bizonyító kísérletben egy 12 méter hosszú acélszálra egy 10 kilogrammos vasgolyót felfüggesztve lengésbe hoztuk az ingát. A szabadon lengő inga tehetetlenségénél fogva változatlanul megtartja lengési síkjának irányát, de a Föld a tengelyforgása miatt elfordul alatta.
A folyamatot a linken elérhető animáció szemlélteti.

Az animáció elérhetősége

Galéria

Egy kis iskolatörténet

Az épület hátsó traktusában elhelyezkedő, íves alaprajzú (kosárívre szerkesztett) melléklépcső sokak szerint szebb és érdekesebb, mint a főlépcső. A melléklépcső ma is az eredeti kő fokokkal, öntöttvas korlát elemekkel fennmaradt, egységes, szép szerkezet. A lépcső eldugott helyzetét nagyban javítja, hogy ablakokon keresztül az udvarról természetes megvilágítást is kap, ami kellemes fényhatásokkal teszi barátságossá. A lépcső ívességéből adódik, hogy orsótere van, így lehetőséget és helyet tud adni a Foucault-ingakísérletre. Ez nagy leleményesség attól a tanárembertől, akinek először eszébe jutott, de – bizonyos vélekedésekkel ellentétben – nincs szó arról, hogy ez a lépcső valamiféle esztétikai bravúr, vagy éppen a Foucault-inga miatt épült volna ilyen kialakításúra. A lépcső kultikusságát az ingakísérlet adja, amelyre méltán lehet büszke az iskola, hiszen nem sok épület van Magyarországon, ahol végre lehet hajtani a kísérletet. 

Érdekesség, hogy régen csak ezen a lépcsőn szaladhattak fel s alá az iskola diákjai, hiszen a díszes főlépcsőt csak a tanárok és a vendégek használhatták.

A szöveg forrása: 150 év –  Az Alreáltól a mai gimnáziumig. A Vörösmarty Mihály Gimnázium emlékkönyve, 2021